Η ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΥΚΟΝΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ

Με χάρτινες ταμπέλες που γράφουν ”ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ” έχουν γεμίσει πολλά καταστήματα στην Μύκονο. Αν κάποιος κάνει μια σύντομη βόλτα, θα διαπιστώσει πως η κοσμοπολίτικη Χώρα που αποτελεί το εμπορικό «φιλέτο» του νησιού είναι γεμάτη με κενά μαγαζιά που αναζητούν υποψήφιο ενοικιάστη. Αιτία για τα πολλά άδεια ακίνητα είναι τόσο τα τρελά λεφτά που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους για να τα εκμισθώσουν όσο και ο μειωμένος τζίρος των επιχειρηματιών που τα νοικιάζουν.
Σε αρκετές περιπτώσεις, μόνο η καταβολή ”αέρα” σε ένα ακίνητο στα κοσμικά Ματογιάννια φτάνει τα €300.000, ενώ ένα μέσο μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται σε €5.000. Αν συνυπολογίσουμε έξοδα για υπαλλήλους (ενδεικτικά μόνο η διαμονή για 4-5 μήνες σε δωμάτιο 2 δωματίων κοστίζει €10.000) και πάγιους λογαριασμούς, τότε το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη! Και κάπως έτσι το όνειρο ενός επιχειρηματία μετατρέπεται σε εφιάλτης.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η πανθομολογούμενη πτώση της επισκεψιμότητας στην πόλη της Μυκόνου. Η Χώρα του νησιού ορισμένες μέρες του καλοκαιριού γίνεται απαγορευτική λόγω του έντονου κυκλοφοριακού, οι κρουαζιέρες πάρα τον όγκο τους δεν αποφέρουν την ανάλογη ταμειακή κίνηση στα μαγαζιά, ενώ στις παραλίες οι επισκέπτες μπορούν πλέον να βρουν τα πάντα, από καταγάλανα νερά για βουτιές μέχρι καταστήματα για ψώνια και νυχτερινή διασκέδαση.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την πλευρά τους αποδίδουν τις ακριβές τιμές στην μεγάλη ζήτηση, στην εμπορικότητα της περιοχής της Χώρας αλλά και στον υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας που καταβάλουν, με αποτέλεσμα αυτός να μετακυλίεται στους ενοικιαστές.
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να μπει φρένο στην ασυδοσία τόσο των ιδιοκτητών που ζητούν τον ουρανό με τ’ άστρα για λίγα τετραγωνικά όσο και ορισμένων επιχειρηματιών που έχουν καταντήσει την Μύκονο Μοναστηράκι καταστρέφοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Share